Natuur wijngaarden

Natuur wijngaarden

Natuur wijn:
– Biologisch of biodynamische druiven

– Handgeplukt

– Lage rendementen

– Eigen gisten

– Minimaal of geen toegevoegd sulfiet (minder dan 30 mg)

– Kleinschalige wijndomeinen (vaak minder dan 10ha)

– Geen toevoegingen zoals suiker (chapitalisatie) of arabische gom etc.

Meer informatie over Natuur wijngaarden in Nederland:
Wijnbouw

Portugal

De wijnproductie in Portugal
Hebben de Portugezen in hun wijngaarden bewust vastgehouden aan tradities, in hun kelders maken ze tegenwoordig gebruik van de modernste technische middelen en de nieuwste inzichten op het gebied van vinificatie. Ze zijn zich er namelijk van bewust dat authenticiteit alleen niet volstaat. De tijd van het traditionele wijn maken is daarom definitief voorbij. Sterker nog, de afgelopen twintig jaar heeft de Portugese wijnbouw een ware revolutie doorgemaakt. Niet alleen in de nieuwe, opkomende gebieden als Alentejo en Ribatejo, maar ook in die met een lange historie, zoals Dão, wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe wijntechnieken. En Portugal kent inmiddels ook zijn ster-wijnmakers. In al die opzichten doet het af en toe bijna aan de Nieuwe Wereld denken. Dit zorgt er voor dat de wijnen niet alleen karakteristiek zijn, maar ook lekker om te drinken.

In Portugal mag aan de most geen suiker worden toegevoegd om een hoger alcoholgehalte te bereiken. Wel mag zoete most of ingedikte most worden gebruikt om wijn zoeter te maken.
In principe onderscheidt men in Portugal de volgende soorten wijnen: vinhos verdes (jonge en snel drinkbare wijnen), vinhos maduros (oudere wijnen met een bepaalde opslagduur), vinhos generosos (met alcohol versterkte wijn zoals Port, Madera, Carcavelos en Moscatel de Setúbal), vinhos tintos (rode wijnen), vinho brancos (witte wijnen), vinhos rosados (roséwijnen), vinhos de consumo (eenvoudige tafelwijn), vinhos espumosos en vinhos espumantes (mousserende wijnen).

Portugese wijnen kunnen ook “garrafeira”of “reserva” vermelden op het etiket. Een garrafeira moet afkomstig zijn van één zeer goed oogstjaar en één procent meer alcohol bevatten dan voorgeschreven door de DOC. Het zijn vaak wijnen van goede kwaliteit die in beperkte hoeveelheden worden geproduceerd en die vaak afkomstig zijn van één quinta (château). Garrafeirawijnen worden lang opgeslagen en vertonen daarom in de fles geen depot. De eisen waaraan garrafeirawijnen moeten voldoen voor rode wijn: opslag minimaal achttien maanden op fust gevolgd door minimaal één jaar op fles. Voor witte wijn: minimale opslag van een halfjaar op fust gevolgd door minimaal zes maanden op fles. De rijping van garrafeira’s duurt meestal veel langer (tot zelfs tien jaar) dan is voorgeschreven.
Een reserva moet afkomstig zijn van één goed oogstjaar en minimaal één jaar op fust en één jaar op fles hebben gelegen. Het alcoholgehalte met minimaal een half procent hoger zijn dan is voorgeschreven.

De appellations
Portugal heeft een overzichtelijk systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen ontwikkeld volgens Europees model. Portugal kent vier categorieën wijn: DOC, IPR, Vinho Regional en Vinho de Mesa.

DOC
Het land kent twaalf wijngebieden met wijnen die een Denominação de Origem Controlada, kortweg DOC, dragen. Dit zijn uiteraard de wijnen met een gecontroleerde herkomstbenaming. DOC wijnen moeten een selo de garantia dragen (meestal een papieren strip over de kurk) die na keuring wordt verleend door een regionale commissie of door het Instituto da Vinha e do Vinho in Lissabon. Bij sommige DOC wijnen staat het garantiezegel op de achterzijde van het hoofdetiket.

Van noord naar zuid gaat het om de volgende wijngebieden:

 • Vinho Verde
 • Douro en Porto
 • Tavora-Varosa
 • Bairrada
 • Dão
 • Beira Interior
 • Estremadura
 • Ribatejo
 • Setubal
 • Alentejo
 • Algarve
 • Madeira

Sommige ervan zijn onderverdeeld in subgebieden of afzonderlijke DOC’s.

Wijngebieden portugal

IPR
In het Portugees betekent IPR Indicação de Proveniência Regulamentada, een aanduiding voor een wijn die volgens geldende regels afkomstig is uit een bepaalde goed omschreven regio. Deze wijn komt in aanmerking om in de toekomst naar een DOC gepromoveerd te worden. Meestal bezit een IPR gebied een commissie die de regels vaststelt en controleert of een wijn voldoet aan de gestelde eisen: gebruikte cultivars, maximum opbrengst per hectare en opslagduur. IPR komt globaal overeen met een VDQS wijn in Frankrijk.
Vinho Regional
Dit is een regionale wijn die afkomstig mag zijn uit een veel groter wijngebied. Deze wijnen hebben veel minder strenge eisen en komen overeen met een Vin de Pays in Frankrijk. Bij dit type wijn is er een veel grotere keuzemogelijkheid aan cultivars, die soms zelfs van buitenlandse origine mogen zijn.

Vinho de Mesa
Dit is een eenvoudige tafelwijn zonder herkomstbenaming, die mag worden opgebouwd uit alle mogelijke West-Europese wijnen (meestal van Portugese origine) en uit verschillende oogstjaren.

Terroir & Klimaat
De bodem varieert van streek tot streek en kan bestaan uit zand, klei, kalk, verweerde graniet, gneiss of leisteen.
Van noord naar zuid en van west naar oost vertoont het klimaat regionale verschillen. In het noorden heerst een zeeklimaat met zeer veel regen hetgeen resulteert in relatief zure en alcoholarme wijnen, gaande naar het zuiden wordt de regenval steeds minder en stijgt de zomertemperatuur. Ook van west naar oost neemt de regenval af en komen we geleidelijk in een continentaal klimaat terecht. In de Algarve heerst een subtropisch klimaat met weinig regen.

Druivensoorten
Zeer veel druivenrassen worden verbouwd in Portugal. De meeste van hen zijn inheemse. De naamgeving van deze rassen is soms een echte warboel omdat voor één ras vele synoniemen bestaan. Verdere uitbreiding van de gebruikte rassen kan je vinden in de bespreking van de DOC gebieden.

Belgie

In Belgie is de wijn erg goed en er zijn genoeg wijngaarden, zowel in binnenland als buiten onze landsgrenzen. Een klein wijnland met een 250 ha commerciële wijngaarde. En een jaarlijkse productie van een 550.000 liter wijn. Hiervan is een kleine 40% schuimwijn en witte wijn neemt eveneens 40%. Het koele klimaat is ideaal voor witte druiven/wijn. Een kleine 20% is voor rode wijn en de rosé productie, en dit is verwaarloosbaar. België kent een grote hoeveelheid wijnhobbyisten, die hun wijn aan vrienden of kennissen verkopen, maar geen echte commerciële doelstelling hebben. De belangrijkste productiegebieden zijn het Hageland, Haspengouw, het Heuvelland en de streek Tussen-Samber-en-Maas.

De wijngebieden zijn:

 • Hagelandse wijn
 • Haspengouwse wijn
 • Vin de pays des Jardins de Wallonie
 • Côtes de Sambre et Meuse
 • Heuvellandse wijn
 • Vlaamse mousserende kwaliteitswijn
 • Vlaamse landwijn
 • Waalse mousserende kwaliteitswijn en van de Crémant de Wallo

Belgische wijngebieden


Wijngaarden

1. vini.divino

2. Vin-Ange

3. Basta Poco

4. De Zwaan

5. La Scoperta

6. JJ wijnen

7. El Valenciano

8. Ad Bibendum

9. De Correctie

10. Saveurs de Toscane

11. Savino

12. Global Wineries

13. Limburgs Wijnhuis

14. Massandra Boutique

15. La maison des vins

16. Taste Real Wines

 

Duitsland

In Duitsland zijn ruim 80.000 wijnboeren. Rheinhessen, de Pfalz en Baden zijn qua productie de grootste regio’s. De meeste Duitse wijn is wit. Duitse wijnmakers maken in toenemende mate rode wijnen, maar het relatief koude klimaat speelt hen parten. Alleen druiven met thermisch ondergoed, zoals de Spätburgunder en de Dornfelder komen er tot volle rijpheid. Daardoor zijn de Duitse rode wijnen vaak vrij licht, fruitig en soepel, maar kwalitatief zeer interessant als je van deze vriendelijke smaakstijl houdt.

Bekende Duitse wijngaarden

Maibachfarm
De Maibachfarm is een biologisch wijngoed uit de Duitse Ahr vallei. Het is een boerderij waar het wijnmaken in de loop der jaren een steeds belangrijker plaats heeft gekregen. Inmiddels staat de Maibachfarm in de regio aangeschreven als een modern, vooruitstrevend wijngoed dat uistekende wijnen maakt die – voor de regio – bovendien goed betaalbaar zijn gebleven. Van Maibachfarm hebben we twee wijnen in ons assortiment.

Meer informatie

Weingüter Wegeler
De Weingüter Wegeler is een oud familiebedrijf dat gespecialiseerd is in Riesling wijnen die tot absolute top van Duitsland behoren. De filosofie van de familie is kwaliteit. Daar doen ze alles voor. En daar hebben ze precies de goede wijngaarden in de Moezel en in de Rheingau voor en, niet onbelangrijk, 130 jaar ervaring.

Meer informatie

Weingut Markgraf von Baden
Weingut Markgraf von Baden is een icoon in de wijnbouw van het Zuid-Duitse Baden. Iedereen kent het Schloss Staufenberg waar de familie van de Prinz von Baden al eeuwenlang wijn maakt. Die behoren – noblesse oblige – tot de beste van de regio. Mocht je eens in de buurt zijn dan is het zeker aan te raden een bezoek te brengen aan Schloss Staufenberg. Om een glas wijn te drinken op het terras met uitzicht over de wijngaarden of om bijvoorbeeld een wijnproeverij bij te wonen.

Landungspl. 14, 88662 Überlingen, Duitsland (website werkt niet)

Weingut Stern
Het kleine familiebedrijf Weingut Stern heeft zich toegelegd op het maken van rode en witte Duitse kwaliteitswijnen. Ze zitten in het dorpje Hochstad in de wijnregio Pfalz. Het wijngoed staat onder leiding van vader Wolfgang en zoon Dominic Stern. Van Weingut Stern hebben we twee wijnen in ons assortiment.

Meer informatie

Weingut Thanisch
Weingut Thanisch is een Duits familiebedrijf van bijna drie honderd jaar oud. Het wijngoed bevindt zich midden in de Moezel regio, pal aan de rivier. Sinds vijftien jaar staat Jörg Thanisch aan het hoofd van het bedrijf. Hij maakt fraaie Rieslings, maar ook heel fijne Weissburgunders en Spätburgunders. Hij laat zijn wijnen op de eigen gisten fermenteren. Dat duurt langer en geeft meer diepgang aan de wijnen. Ben je binnenkort in de buurt? Jörg heeft een mooie vinotheek gebouwd waar hij je graag ontvangt om zijn wijnen te proeven.

Meer informatie

Dertien wijngebieden
Duitsland kent dertien verschillende wijnbouwgebieden. Twee liggen er in het voormalige Oost-Duitland: Sachen en Saale-Unstrut. De rest ligt in het zuidwesten en westen. Sommige liggen niet ver van de Nederlandse grens. De Ahr en de Moezel bijvoorbeeld, liggen niet ver van Limburg. Menig Nederlander uit het zuiden rijdt dan ook even de grens over om bij de Duitse wijnboer zijn kofferbak vol te laden. Veel Duitse wijngebieden liggen langs de Rijn of langs een andere rivier. Dat heeft er mee te maken dat het in Duitsland relatief koel is om wijn te maken. Juist op de steile hellingen van rivieren krijgen de druiven veel zon. Daarnaast liggen die wijngaarden dikwijls uit de wind in een ‘kom’ waarin het warmer wordt dan elders. De Ahr, Nahe, de Moezel en de Rheingau zijn bijvoorbeeld wijngebieden waar de wijnbouw zich voor een belangrijk deel afspeelt op steile oevers.

 

Duitse wijngebieden

In de Pfalz en Rheinhessen spelen de rivieren een minder grote rol. Dit zijn gebieden waar flink geproduceerd wordt en die sterk in opkomst zijn. De Duitse wijnmakers beschikken over het algemeen over uitstekende technologie in de kelders en ze zijn goed opgeleid. Verscheidene – vooral in de Pfalz – zijn innovatief en durven te experimenteren. Je ziet steeds vaker wijnen uit deze wijnbouwgebieden bij de Nederlandse slijters liggen.

Pfalz

en Rheinhessen

Grote Rieslings
Duitsland is de bakermat van de witte Riesling druif. Nog altijd komt het meest gevarieerde aanbod van de beste Rieslings ter wereld uit Duitsland. De ‘koning der witte druiven’ doet het uitstekend op de steile oevers langs de Duitse rivieren als de Rijn, de Mosel en de Nahe. De beste komen waarschijnlijk uit de Moezel en uit de Rheingau. Als geen andere druif is de Riesling gevoelig voor wat er in de bodem zit. Een Riesling van kalksteen smaakt anders dan een Riesling van graniet of zand. Juist dat maakt de Duitse Rieslings zo fascinerend. In verschillende Duitse wijngebieden kom je verschillende bodemsamenstellingen tegen. Sterker: langs de steile oevers van de Rijn vind je op verschillende hoogten in één wijngaard dikwijls verschillende samenstellingen. De beste Rieslings kunnen – als één van de weinige witte druiven – uitstekend ouderen. Prachtige Rieslings van twintig jaar oud zijn niet ongewoon, wel zeldzaam te verkrijgen.

Wijngaard druif: Rieslings

Meer informatie

Spätburgunders
Voor de roodliefhebbers – en in het bijzonder de aanbidders van de Pinot Noir – is Duitsland het eldorado van de Spätburgunders (de Duitse naam voor Pinot Noir). Veel wijndrinkers associëren de beste wijnen van Pinot Noir vooral met de Franse Bourgogne. Wij vinden dat je beter uit bent in Duitsland. Vooral in de Ahr, in de Pfalz en in Baden worden geweldige Spätburgunders gemaakt. En bieden meer waar voor het geld dan Bourgognes voor dezelfde prijs. Ze zijn over het algemeen rijper, voller en ten minste zo geraffineerd.

Wijngaard druif: Spätburgunders

Meer informatie

Minder bekende Duitse druiven
De Riesling en de Spätburgunder mogen dan de vlaggenschepen van de Duitse wijn zijn; ze zijn niet alleen. Er zijn maar liefst 140 verschillende witte en 35 blauwe druivenrassen aangeplant. Voor wit zijn Weissburgunder (Pinot Blanc), Grauer Burgunder (Pinot Gris), Silvaner en Müller-thurgau belangrijk. Exotischer zijn druiven als de Scheurebe, Auxerrois, Huxelrebe, Elbling en Goldriesling. Aan het rode front vind je in Duitsland leuke wijnen van Dornfelder, Schwarzriesling, St. Laurent en Portugieser.

 

 

Frankrijk

Frankrijk

is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld en ook nog eens Nederlands meest bezochte vakantiebestemming. Een bezoekje aan een wijngaard mag dan ook niet ontbreken bij je wijngaard bezoek. Maar met ruim 800 wijnhuizen. Frankrijk kent meerdere wijngebieden.

Franse wijngebieden

Vijf unieke wijngaarden, die de moeite waard zijn om te bezoeken.
1. Château de Cheman in Loirevallei, Bretagne
Dit charmante wijnkasteel uit de 14e eeuw is gelegen in de Loire-Vallei. De kasteeleigenaren beschikken over een uitzonderlijke wijngaard op de hellingen van de Aubance waar ze hun gasten met open armen ontvangen. Ook kun je hier een solex huren en de regio op nostalgische en ecologische wijze ontdekken. Rij meteen door naar het Bretonse voor het ultieme vakantiegevoel!

Wijngaarden bij chateau-de-cheman

Meer informatie

2. Château La Tour de By in Bégadan, Bordeaux
Midden in de wijngaarden van de Médoc boven Bordeaux ligt het authentieke Château La Tour de By, waar de beste Bordeauxse wijnen worden geproduceerd. Het kasteel is het hele jaar geopend om gratis te bezoeken en proeverijen te genieten. Al ga je hier gegarandeerd niet met lege handen naar huis. Vanaf de toren die oorspronkelijk was bedoeld als windmolen heb je een prachtig uitzicht over de wijngaarden en de weide omgeving.

Meer informatie

3. Château de Mearsault in Mearsault, Bourgogne
Bourgondië is over de hele wereld beroemd om zijn prestigieuze grand cru wijnen. De streek verdient deze reputatie zeker: van Dijon tot aan Macon vindt je overal prachtige wijngaarden langs de weg. Zo ook het wijnkasteel in de Mearsault, waar je na een tour door de wijnkelders ook kunt genieten van een kleine proeverij. Ook op de glamping bij kun je zelf wijn proeven in de 14e eeuwse kelder van het kasteel. Als je naast wijn ook dol bent op traditionele markten en smakelijke steekproducten ben je bij deze camping op het juiste adres. Je zult tijdens je verblijf op Chateau de l’Epervière begrijpen dat het gezegde “het bourgondische leven” niet uit de lucht komt vallen.

Wijngaard chateau-meursault

Meer informatie

4. Picpoul de Pinet in Pomérols, Languedoc-Roussilon
Vlakbij Montpellier zijn de wijngaarden van Picpoul de Pinet gevestigd. De naam ‘picpoul’ verwijst naar de kwaliteit van de druif en de wijn die in je ‘bek’ (poule) ‘prikkelt’ (pic). De wijnboeren uit deze streek maken frisse, drinkbare wijnen. Sla de wijngaard van Domaine Guillemarine niet over en ga meteen door naar de lagune waar vlakbij oesters worden gekweekt, om vervolgens je roes uit te slapen op de fijne franse camping of in een mooi hotel in Marseillan.

Meer informatie

5. Château Belingard in Bergerac, Dordogne
Op de heuvels van de vallei van de Dordogne bevindt zich Chateau Belingard. Een gastvrij domein in de wijnstreek Bergerac, waar ja na een leerzame wandeling de wijnen van het château kunt proeven en van het uitzicht over het wijngebied kunt genieten. Het landgoed ligt net buiten Pomport.

Meer informatie

Italie

In Italië wordt al drieduizend jaar lang wijn gemaakt en is het enige land ter wereld waar overal wijn wordt geproduceerd. Ook neemt Italië zo’n kwart van de wereldproductie voor zijn rekening. Met een gigantische hoeveelheid van wel zo’n 75 miljoen hectoliter jaarlijks, laat het Frankrijk en Spanje achter zich.

De 5 mooiste wijnresorts van Italië
Waarom zou je een Italiaans wijndomein alleen voor een rondleiding en proeverij bezoeken als je er ook kunt overnachten? Wij selecteerden vijf luxe adressen die een weekendje weg naar een heel ander niveau tillen.

1. Castiglion del Bosco, Montalcino (Toscane)

Castiglion del Bosco is laatst verkozen tot een van de beste resorts in Europa met prachtige wijngaarden. Niet zo gek als je bedenk dat dit domein van 5.000 hectare op een heuvel uitkijkt op de wijnstreek Brunello, zijn eigen wijn produceert, een La Prairie spa heeft en de enige golfbaan in Italië heeft middenin een gebied dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Wijngaarden Castiglion del Bosco, Montalcino

Meer informatie

2. Capofaro, Salina
Op het terrein van Capofora (dat net is toegevoegd aan het Relais & Chateau-keurmerk) staan moderne, whitewashed bungalows, die omringd worden door wijnstokken met Malvasiadruiven, citroenbomen en bloeiende bougainvillea’s. Elke kamer heeft een eigen terras waar je hun droge bianco proeft met een waanzinnig uitzicht op zee.

Meer informatie

3. Venissa, Venetië
Op het eiland Mazzorbo in Venetië vind je wijnresort Venissa. Leuk adres om de traditionele Italiaanse wijnroute een nieuwe draai te geven. Logeer in het fantastisch gerenoveerde oude huis dat uitkijkt over de wijngaarden of in een van de gekleurde huisjes op het naastgelegen eilandje Burano, dat slechts op een paar minuten afstand ligt via een houten loopbrug. O ja, ze hebben natuurlijk topwijn en een gelijknamig beroemd restaurant dat bekroond is met een Michelinster.

Meer informatie

4. Castello di Verduno (Piemonte)
Dit kasteeltje in het dorpje Verduno wordt al 150 jaar door dezelfde familie onderhouden. Dit wijnlandgoed ligt op een paar minuten afstand van topwijnproducenten zoals Barolo en Barbaresco. Boek een van de suites in het Castalderia-gebouw met beschilderde plafonds en openslaande deuren naar de tuin.

Meer informatie

5. Castello di Ama, Siena
Nog een familiebedrijf is Castello di Ama, dat bekenstaat om zijn uitstekende chianti. In het kasteel zie je een mooie collectie hedendaagse kunstwerken, zoals sculpturen van Roni Horn en een lichtinstallatie van Anish Kapoor. Boek een van de vijf recent gerenoveerde suites in de achttiende-eeuwse villa.

Meer informatie

Italie kent 20 wijngebieden

Italiaanse wijngebieden

 

Nederland

In Nederland maakten de Mesopotamiers 7000 jaar geleden al drank van druiven. Door klimaatverandering, speciale druivenrassen en door verbeterde technieken om druiven ook op koude grond te verbouwen, schuift de grens van wijnmakende landen steeds verder op naar het noorden. Hoewel de supermarkten nog niet uitpuilen van de Nederlandse wijn, wordt wijn van eigen bodem wel steeds populairder. Een overzicht van wijngaarden in Nederland.

Wijngaarden in Nederland
Drenthe
Gelderland
Groningen
Friesland
Flevoland
Limburg
Noord-holland
Noord-brabant
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-holland

Spanje

Spanje is veel meer dan het strand en de bekende Costa’s of eilanden. Spanje is cultuur, natuur, gastronomie en … wijn. Spanje is een uitstekend “vino” land en steeds meer buitenlanders weten dat. Er zijn veel bekende wijnregio’s in Spanje zoals Ribera del Duero, Rioja, Priorato, Penedés en Jerez die door buitenlanders het meest bezocht wordt. Dit is een overzicht van 5 bekende en fantastische wijnroutes in Spanje.
Het is mogelijk om via de wijnroutes van de Spaanse vereniging van wijnsteden  kennis te maken met de cultuur en gewoonten van enkele van de meest traditionele Spaanse wijnstreken. Je kunt wijnkelders bezoeken, zien hoe wijn wordt gemaakt, overnachten tussen de wijngaarden, een cursus wijnproeven volgen, de perfecte combinatie ontdekken tussen gastronomie en wijn, en dat alles onder de Spaanse zon.

Op ontdekking
Kun je een betere manier bedenken om Spaanse wijn te ontdekken dan door hun plaats van herkomst te bezoeken? Veel van de toonaangevende wijngaarden in Spanje staan open voor bezoekers: vele zijn honderden jaren oud, sommige hebben een buitengewone architecturale rijkdom en andere bevatten zelfs interessante kunstverzamelingen met betrekking tot de wijncultuur.

Het is een groot voorrecht om deze wereld te betreden vergezeld door degenen die er zo’n diep begrip van hebben. Ze zullen je laten zien hoe je het volledig kunt waarderen: ze zullen de faciliteiten, de wijngaarden, het productieproces uitleggen; ze onthullen de geheimen van het wijnproeven en je kunt natuurlijk de wijnen proeven met typische lokale gerechten.

1- Ribera del Duero
De wijnroute Ribera del Duero loopt door het binnenland van Spanje en meer in het bijzonder door vier provincies in Castilië y León: Burgos, Segovia, Soria en Valladolid. De route heeft een lengte van 115 kilometer, waardoor de rivier de Douro een constante reisgenoot is langs de hele weg.
Ondergrondse wijnkelders om bezoekers terug te brengen in de tijd naar de oorsprong van wijn, de traditie van wijnproducerende families, de combinatie van avant-garde architectuur, de typische gastronomie van Castilië, het cultureel erfgoed en natuurlijke landschappen … al deze elementen maken deze reis een onvergetelijke ervaring.

Wijngaard ribera-del-duero

2- Rioja Alta
De wijnroute Rioja Alta loopt door een wijngebied bij uitstek, de bron van enkele van de meest prestigieuze wijnen uit de regio La Rioja. Het belangrijkste kenmerk van de regio zijn de wijngaarden maar het heeft ook een spectaculair uitzicht op de bergen van Toloño, Cantabria en La Demanda en de route van de rivier de Ebro. Bovendien is het gebied de thuisbasis van een zeer divers historisch en artistiek erfgoed.

3- Penedés (wijn en cava)
In dit deel van Catalonië, gelegen tussen de vlakten van de Middellandse Zeekust en het voorkustgebergte, worden wijnen van exceptionele kwaliteit gemaakt, die waardering vinden in de hele wereld. Hier wordt ook een andere drank van wereldfaam geproduceerd: de cava, de beroemde Spaanse bubbels. Ontdek dit land, dat zo rijk is aan kunst, cultuur en natuurschoon, via de Wijn- en cavaroutes van de Penedès. Er wachten je unieke ervaringen in deze landschappen waar wijngaarden en wijngoederen domineren.

4- Jumilla (Murcia)
De wijnroute van Jumilla ligt in de regio Murcia. De stad Murcia heeft een interessante oude stad en de omgeving produceert wijnen die steeds meer erkend worden op nationaal en internationaal niveau. Dit is te zien aan de vele prijzen die ze de afgelopen jaren hebben ontvangen. Mis deze kans niet om deze aantrekkelijke route te verkennen.

5- Vinalopó (Alicante)
We willen graag de wijnroute van Alicante voorstellen, een interessante tour door de regio’s Vinalopó in het zuiden en La Marina in het noorden. Het rijke culturele erfgoed van deze gemeenten kan worden ontdekt door hun wijn. Deze route bevat wijnhuizen waar je heerlijke wijn kunt proeven en meer te weten kunt komen over hoe het gemaakt is.
Je kunt ook op avant-garde wijze genieten van traditionele gerechten, gecombineerd met wijn, om je zintuigen te verwennen. Deze reis stelt je in staat om te verblijven op plaatsen omringd door wijngaarden, historische wijken met kronkelende straatjes te verkennen en het prachtige binnenland te ontdekken.

Limburg

Wijngaarden bezoeken in Limburg

 • Apostelhoeve
 • Chateau du Lac
 • Château Neercanne
 • De Hut
 • De Klingerberg
 • De Kreitenberg
 • De Oëtkiek
 • De Tienbunder
 • Thiessen
 • Domaine des Blaireaux
 • Domaine Petit belves
 • Domaine Jekerdal
 • Domaine les Trois Nez
 • Wijngaard Grasbroek
 • Domein Backerbosch
 • Het Leudal
 • Hobby Wijngaard Groenstraat
 • Eco Wijndomein St. Mauritius
 • Biologisch Domein Aldenborgh
 • Domein de Wijngaardsberg
 • Wijngoed Thorn
 • Chateau Gilbert
 • Op gen Heugde
 • Stads Domein Hoppersgraaf
 • Wijngaard Dennenroos
 • Wijndomein De Steenuil
 • Hoeve Nekum
 • Hubertus Wijngaard
 • Maison Colline de Hetres
 • Slavante
 • St. Cunnibert
 • St. Pieterwijn
 • Stokhemer Wingert
 • Wittemer Wijng Wahlwiller
 • Wijndomein De Heerenhoeve
 • Wijngaard De Goltenhof
 • Wijngaard Elkandré
 • Wijng Hoeve Roozendael
 • Wijngaard St. Martinus
 • Wijngoed Fromberg
 • Wijnhuis Baarlo Domein Colbers
 • Domein De Stad Maastricht
 • Wijngaard de Boekenderhof
 • Wijnhoeve Limburgergaard
 • Domein Amberg
 • Domein Steenberg
 • Wijndomein de Planck
 • Domein Le Coq Frisé
 • Wijngaard Vinnova
 • Domaine Rosine
 • Noord-Brabant

  Wijngaarden bezoeken in Noord-Brabant

  • Chateau St.Jacques
  • De Santspuy
  • Domaine d’Heerstaayen
  • Domaine les Damianes
  • De Daalgaard
  • Domein de Edelhof
  • Domein de Heuvelse Heide
  • Domein P’Attelak
  • Wijngaard de Hoge Bremberg
  • Wijngaard Dassemus
  • Wijngaard Hof van Baarle
  • Wijngaard de Steenen beer
  • Wijngaard Rubinus
  • Wijnhoeve Koningbosch
  • Wijngaard ´t Landeke Voordaaghe
  • Wijngaard Espergaerde
  • Donckse Dreef
  • Johannes Hoeve
  • Biologisch wijngaard ´t Auw Ven
  • Van Weert
  • Wijngaard de Linie
  • Wijngaard Locht
  • Wijngaard De Sprengk
  • Zonnehof
  • Wijndomein van der Herstraten
  • Wijngaard Wilhelminagaard
  • Wijngaard Steenvoorde
  • Wijngaard De Leeuwerik
  • Wijngaard De Kreitsberg

  Wijngaarden in Nederland
  Drenthe
  Gelderland
  Groningen
  Friesland
  Flevoland
  Limburg
  Noord-holland
  Noord-brabant
  Overijssel
  Utrecht
  Zeeland
  Zuid-holland