Duitsland
In Duitsland zijn veel wijngebieden. Er zijn ruim 80.000 wijnboeren. Rheinhessen, de Pfalz en Baden zijn qua productie de grootste regio’s. De meeste Duitse wijn is wit. Duitse wijnmakers maken in toenemende mate rode wijnen, maar het relatief koude klimaat speelt hen parten. Alleen druiven met thermisch ondergoed, zoals de Spätburgunder en de Dornfelder komen er tot volle rijpheid. Daardoor zijn de Duitse rode wijnen vaak vrij licht, fruitig en soepel, maar kwalitatief zeer interessant als je van deze vriendelijke smaakstijl houdt.
Duitsland staat bekend om zijn uitstekende wijnen en de vele wijngaarden die het land rijk is. De Duitse wijngaarden zijn voornamelijk te vinden in de regio’s Rheinland-Pfalz en Baden-Württemberg, die beide langs de rivier de Rijn liggen.
De Duitse wijnproductie is zeer divers en omvat zowel rode als witte wijnen. De bekendste witte druivensoorten zijn Riesling, Gewürztraminer en Müller-Thurgau. Rode druivensoorten die vaak in Duitsland worden verbouwd zijn Spätburgunder (Pinot Noir) en Dornfelder.
De meeste wijngaarden in Duitsland zijn kleinschalig en worden door families beheerd. De kwaliteit van de wijnen is dan ook vaak zeer hoog en de wijnen hebben een unieke smaak die het terroir van de regio weerspiegelt. De Duitse wijnen staan ook bekend om hun frisheid en zuurgraad, wat ze ideaal maakt om te combineren met voedsel.
Een van de bekendste Duitse wijnregio’s is de Moezelstreek, die langs de rivier de Moezel loopt. De steile hellingen van de wijngaarden zorgen voor een uniek microklimaat dat perfect is voor het verbouwen van druiven. Andere bekende wijnregio’s zijn de Pfalz, Rheingau, Baden en Franken.
Duitsland heeft ook een aantal wijnroutes die je kunt volgen om de wijngaarden en wijnhuizen te bezoeken en te proeven van de lokale wijnen. Een van de meest populaire routes is de Riesling-route, die door de Moezelstreek loopt en je langs verschillende wijngaarden en historische stadjes voert.
Al met al is Duitsland een geweldige bestemming voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar unieke en kwalitatief hoogwaardige wijnen. Of je nu een liefhebber bent van witte of rode wijnen, er is altijd wel een Duitse wijn die aan je smaak voldoet.
Bekende Duitse wijngaarden
Maibachfarm
De Maibachfarm is een biologisch wijngoed uit de Duitse Ahr vallei. Het is een boerderij waar het wijnmaken in de loop der jaren een steeds belangrijker plaats heeft gekregen. Inmiddels staat de Maibachfarm in de regio aangeschreven als een modern, vooruitstrevend wijngoed dat uistekende wijnen maakt die – voor de regio – bovendien goed betaalbaar zijn gebleven. Van Maibachfarm hebben we twee wijnen in ons assortiment.
Weingüter Wegeler
De Weingüter Wegeler is een oud familiebedrijf dat gespecialiseerd is in Riesling wijnen die tot absolute top van Duitsland behoren. De filosofie van de familie is kwaliteit. Daar doen ze alles voor. En daar hebben ze precies de goede wijngaarden in de Moezel en in de Rheingau voor en, niet onbelangrijk, 130 jaar ervaring.
Weingut Markgraf von Baden
Weingut Markgraf von Baden is een icoon in de wijnbouw van het Zuid-Duitse Baden. Iedereen kent het Schloss Staufenberg waar de familie van de Prinz von Baden al eeuwenlang wijn maakt. Die behoren – noblesse oblige – tot de beste van de regio. Mocht je eens in de buurt zijn dan is het zeker aan te raden een bezoek te brengen aan Schloss Staufenberg. Om een glas wijn te drinken op het terras met uitzicht over de wijngaarden of om bijvoorbeeld een wijnproeverij bij te wonen.
Landungspl. 14, 88662 Überlingen, Duitsland (website werkt niet)
Weingut Stern
Het kleine familiebedrijf Weingut Stern heeft zich toegelegd op het maken van rode en witte Duitse kwaliteitswijnen. Ze zitten in het dorpje Hochstad in de wijnregio Pfalz. Het wijngoed staat onder leiding van vader Wolfgang en zoon Dominic Stern. Van Weingut Stern hebben we twee wijnen in ons assortiment.
Weingut Thanisch
Weingut Thanisch is een Duits familiebedrijf van bijna drie honderd jaar oud. Het wijngoed bevindt zich midden in de Moezel regio, pal aan de rivier. Sinds vijftien jaar staat Jörg Thanisch aan het hoofd van het bedrijf. Hij maakt fraaie Rieslings, maar ook heel fijne Weissburgunders en Spätburgunders. Hij laat zijn wijnen op de eigen gisten fermenteren. Dat duurt langer en geeft meer diepgang aan de wijnen. Ben je binnenkort in de buurt? Jörg heeft een mooie vinotheek gebouwd waar hij je graag ontvangt om zijn wijnen te proeven.
Dertien wijngebieden
Duitsland kent dertien verschillende wijnbouwgebieden. Twee liggen er in het voormalige Oost-Duitland: Sachen en Saale-Unstrut. De rest ligt in het zuidwesten en westen. Sommige liggen niet ver van de Nederlandse grens. De Ahr en de Moezel bijvoorbeeld, liggen niet ver van Limburg. Menig Nederlander uit het zuiden rijdt dan ook even de grens over om bij de Duitse wijnboer zijn kofferbak vol te laden. Veel Duitse wijngebieden liggen langs de Rijn of langs een andere rivier. Dat heeft er mee te maken dat het in Duitsland relatief koel is om wijn te maken. Juist op de steile hellingen van rivieren krijgen de druiven veel zon. Daarnaast liggen die wijngaarden dikwijls uit de wind in een ‘kom’ waarin het warmer wordt dan elders. De Ahr, Nahe, de Moezel en de Rheingau zijn bijvoorbeeld wijngebieden waar de wijnbouw zich voor een belangrijk deel afspeelt op steile oevers.
In de Pfalz en Rheinhessen spelen de rivieren een minder grote rol. Dit zijn gebieden waar flink geproduceerd wordt en die sterk in opkomst zijn. De Duitse wijnmakers beschikken over het algemeen over uitstekende technologie in de kelders en ze zijn goed opgeleid. Verscheidene – vooral in de Pfalz – zijn innovatief en durven te experimenteren. Je ziet steeds vaker wijnen uit deze wijnbouwgebieden bij de Nederlandse slijters liggen.
en Rheinhessen
Grote Rieslings
Duitsland is de bakermat van de witte Riesling druif. Nog altijd komt het meest gevarieerde aanbod van de beste Rieslings ter wereld uit Duitsland. De ‘koning der witte druiven’ doet het uitstekend op de steile oevers langs de Duitse rivieren als de Rijn, de Mosel en de Nahe. De beste komen waarschijnlijk uit de Moezel en uit de Rheingau. Als geen andere druif is de Riesling gevoelig voor wat er in de bodem zit. Een Riesling van kalksteen smaakt anders dan een Riesling van graniet of zand. Juist dat maakt de Duitse Rieslings zo fascinerend. In verschillende Duitse wijngebieden kom je verschillende bodemsamenstellingen tegen. Sterker: langs de steile oevers van de Rijn vind je op verschillende hoogten in één wijngaard dikwijls verschillende samenstellingen. De beste Rieslings kunnen – als één van de weinige witte druiven – uitstekend ouderen. Prachtige Rieslings van twintig jaar oud zijn niet ongewoon, wel zeldzaam te verkrijgen.
Spätburgunders
Voor de roodliefhebbers – en in het bijzonder de aanbidders van de Pinot Noir – is Duitsland het eldorado van de Spätburgunders (de Duitse naam voor Pinot Noir). Veel wijndrinkers associëren de beste wijnen van Pinot Noir vooral met de Franse Bourgogne. Wij vinden dat je beter uit bent in Duitsland. Vooral in de Ahr, in de Pfalz en in Baden worden geweldige Spätburgunders gemaakt. En bieden meer waar voor het geld dan Bourgognes voor dezelfde prijs. Ze zijn over het algemeen rijper, voller en ten minste zo geraffineerd.
Minder bekende Duitse druiven
De Riesling en de Spätburgunder mogen dan de vlaggenschepen van de Duitse wijn zijn; ze zijn niet alleen. Er zijn maar liefst 140 verschillende witte en 35 blauwe druivenrassen aangeplant. Voor wit zijn Weissburgunder (Pinot Blanc), Grauer Burgunder (Pinot Gris), Silvaner en Müller-thurgau belangrijk. Exotischer zijn druiven als de Scheurebe, Auxerrois, Huxelrebe, Elbling en Goldriesling. Aan het rode front vind je in Duitsland leuke wijnen van Dornfelder, Schwarzriesling, St. Laurent en Portugieser.